bg_image
image
image

Rol van de Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon ondersteunt kwesties van grensoverschrijdend gedrag, inclusief ongewenste omgangsvormen en integriteit. Dit draagt bij aan de sociale veiligheid op de werkvloer en bevordert een veilige werkomgeving en goede sfeer.

Onder ongewenste omgangsvormen vallen handelingen zoals:

Integriteitskwesties draaien om gedrag dat schadelijk is voor de organisatie:

Het is van groot belang dat een vertrouwenspersoon gecertificeerd is en voldoende tijd besteedt aan voorbereiding, opvolging en voortdurende bijscholing.

Een training heeft een prijs van ongeveer 1500 euro en is specifiek voor één persoon. Het is belangrijk om te weten dat er jaarlijkse bijscholing, opfriscursussen en intervisiemomenten nodig zijn. Bovendien is de werknemer gedurende deze tijden en de tijd die nodig is om de rol als vertrouwenspersoon in te nemen, niet beschikbaar voor zijn/haar eigen werkzaamheden.

Als een werknemer vertrekt of helaas door ziekte niet kan werken, vervalt de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon.

Daarnaast is het uitdagend om objectiviteit en onafhankelijkheid te waarborgen. Dit is nodig om een solide basis van veiligheid voor alle werknemers te creëren.

Onze Aanpak

Onze Vertrouwenspersoon speelt een essentiële rol in het waarborgen van een veilige en respectvolle werkomgeving. Een belangrijke taak is het opvangen en begeleiden van medewerkers die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen.

Daarnaast signaleren ze proactief herhaalde incidenten en adviseren ze, indien gewenst, leidinggevenden met behoud van anonimiteit.

Medewerkers kunnen bij de Vertrouwenspersoon terecht voor informatie, advies en begeleiding. Om problemen op te lossen, te signaleren en om escalaties mogelijk te voorkomen.

Jaarlijks wordt er een jaarverslag opgesteld met het aantal meldingen, trends en aandachtspunten. De Vertrouwenspersoon draagt bij aan het bevorderen van sociale veiligheid en een positieve werksfeer.

Bekijk hieronder korte video: De rol van Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon bevordert de sociale veiligheid en goede sfeer.

Vertrouwenspersoon Voor MKB

Verzend en download Whitepaper

    Vertrouwenspersoon voor MKB

    Heb je een vraag of wil je gewoon advies, mail of gebruik het onderstaande formulier om met ons in contact te komen

    NEEM CONTACT OP